Telefon 43  43  37  76

Hvis du ønsker tilbud på en El-opgave, rådgivning eller anden hjælp kan du udfylde formularen eller ringe mellem kl. 8.00 og kl. 15.00

Navn
Telefon
Virksomhed / Selskab

 
E-Mail
Bemærkninger, opgave der ønskes løst.
Kode
Indtast ovenstående spam kode
top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?

Ny Retspsykiatri Sct. Hans. Foto: martin-design.dk

Det nye byggeri er trådt ind i sin sidste fase og er snart klar til endelig overdragelse til bygherre. Foto: martin-design.dk 


Ny Retspsykiatri Sct. Hans: Topsikring til patienter og personale
 

Hvordan laver man sikkerhedsløsninger til en retspsykiatrisk behandlingsinstitution, hvor både patienter, pårørende og ikke mindst personalet skal føle sig trygge hver dag?

I Roskilde er Region Hovedstaden lige nu ved at færdiggøre et byggeri, som ikke bare skal være dansk – men også internationalt - førende i behandling af retspsykiatriske patienter. Det Ny Retspsykiatri Sct. Hans, NRSH, bliver med sin 26.000 m2 bygning Danmarks største retspsykiatriske behandlingsinstitution, og vil blandt andet huse psykisk belastede kriminelle, og andre patienter, som kræver behandling bag lås og slå. 

Komplekse sikringsløsninger til komplekse sind

Siden foråret 2018 har byggeriet af det nye PC Sct. Hans været i gang. 
40.000 m2 grund ud for den gamle psykiatribygning fra 1816 er således ved at blive omdannet til en topsikret og moderne behandlingsinstitution med helende arkitektur, grønne områder og patienten i fokus.

Ud fra visionen om at patienterne ikke må opleve sikringsløsninger som anmassende, har ENCO-EL fået til opgave at installere løsninger, som tilgodeser både personale og patienters daglige tryghed. -En opgave, som på mange måder skiller sig ud og kræver særlig indlevelsesevne fra det lille installationsteam på opgaven.

”På et projekt som dette er personsikkerhed ikke gængs og som vi kender den fra andre sikringsopgaver. Her skal sikring vurderes ud fra mange flere parametre, og hvis vi ikke formår at tænke alle afkroge ind i løsningen, kan det have fatale konsekvenser for de mennesker, som skal have deres daglige gang i bygningerne”, udtaler teamets tekniske leder, Martin Petersson. 

Hvordan tænker en behandlingsdømt?

Installationsteamet på i alt 5 mand har løbende skullet forsøge at sætte sig ind i, hvilke tanker man som patient kan komme til at gøre sig, når man bor på en af de 126 enkeltmandsstuer. ”Når vi sætter en brandmelder op her, kan vi fx ikke bare sætte den op som vi plejer. For hvad nu hvis patienten skulle blive fristet til at rive monteringsbeslaget ned og bruge det til at skade sig selv eller andre med?

På tilsvarende vis har vi ikke kunnet installere almindelige branddøre ind til sengestuerne; Her er i stedet installeret grebsfrie skydedøre så alle flader er glatte, bl.a. for at undgå at patienter med selvmordstanker skal kunne hænge sig i dørgreb eller andre udstikkende elementer”, fortæller Martin. 

Nøglefri låse og stressfri varslingsløsninger

Ud over de særlige løsninger til personsikring af patienterne er personalets og bygningernes sikkerhed i lige så højt fokus. Blandt plantegninger og byggestøv har ENCO-EL’s montører derfor trukket kabler til et automatisk dørkontrolsystem, som skal give personalet en nøglefri arbejdsgang mellem personalestuer, patientværelser og medicinrum. Og i samarbejde med teknologivirksomheden Tunstall har de opsat et signalsystem som kan sende et særligt varsel til personalet uden at stresse beboerne, hvis der opstår behov for alarmering. 

Al adgang til den lukkede retspsykiatri kommer til at ske via ankomstbygningens kontrollerede og videoovervågede indgangssluser, men udover dette er sikringsløsningerne integreret i byggeriets design, så de ikke fremstår synlige udefra. Kun den 4,5 meter høje perimeter-mur omkring psykiatriens aktivitetshave vil synligt antyde, at man hverken ønsker ud- eller indtrængende på området.

Spidskompetent sparring

”På en opgave som denne er det vigtigt at vide, at selvom det ikke kan ses med det blotte øje, har vi leveret et gennemtænkt og grundigt stykke arbejde. Det har jo betydning for de folk som er både inden- og udenfor murene”, forklarer Martin.
Han understreger, at det har været enormt positivt at arbejde sammen med en byggeledelse og bygherrerådgiver, som ikke bare har været skarpe på deres krav, men også har været åbne overfor rådgivning på de områder, hvor vi har haft spidskompetencen.
 

Fakta:
  • Byggeprojektet startede i foråret 2018 og de første patienter forventes at flytte ind i november 2021.
  • ​Udover de 126 nye, lukkede sengepladser rummer nybyggeriet også ankomsthus, behandlings-, og personalefaciliteter, fritids- og motionsområder m.v. fordelt på i alt 20.600 etagemeter. 
  • ​ENCO-EL leverer alle entreprisens sikrings- og brandinstallationer, bl.a. ABA-detektorer, ABDL-brandsikring, røgudsugningsanlæg, ADK-dørkontrol, AIA-indbrudsanlæg, sikkerhedsovervågning, ventilationssikring, porttelefoner og kaldeanlæg m.m. 
Hovedkontor:
Erhvervsvej 18
2600 Glostrup
Tel.: +45 4343 3776
Næstved
Tel.: +45 4343 3776
Hvidovre
Tel.: +45 3678 1525
email@ah-el.dk
Greve
Tel.: +45 4019 5686
swp@enco-el.dk
Køge
Tel.: +45 2840 2335
mos@enco-el.dk
Humlebæk
Tel.: +45 4919 0406
info@amstrup-el.dk